Klik op de afbeelding voor meer foto’s

Jozef Israëls

Groningen 1824-1911 Den Haag

Wachtende vrouw met kind op de arm

1873
Ets
15 x 10 cm
Gestempeld ‘Atelier/Jozef Israëls’ r.o. en geannoteerd in potlood ‘Gezien/ Isaac Israëls’. Provenance: Kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co., Amsterdam
Jozef Israëls (Groningen 1824-1911 Den Haag) was een van de voornaamste schilders van de Haagse School. Naast dat hij schilderde, maakte hij ook regelmatig etsen en lithografieën. Op jonge leeftijd kreeg hij al les van diverse kunstenaars, waaronder landschapsschilder Jacob Bruggink. Op 18jarige leeftijd trok hij naar Amsterdam, waar hij in de leer ging bij de bekende kunstschilders Jan Adam Kruseman en Jan Willem Pieneman. Daarnaast volgde hij avondklassen aan de Koninklijke Academie. Als echt ‘mensen mens’, wist Israëls op getalenteerde wijze de menselijke figuur in zijn karakteristieke omgeving uit te beelden. Zijn voorkeur ging daarbij uit naar vissers en boeren, waarbij hij gevoelens van leed en eenzaamheid onnavolgbaar wist over te brengen. Israëls vertrok in 1871 naar Den Haag, waar hij bevriend raakte met Hendrik Willem Mesdag. Samen waren zij in 1876 betrokken bij de oprichting van de Hollandsche Teekenmaatschapij en speelden ze een voorname rol in het Haagse Pulchri Studio. In Den Haag liet Israëls tevens een atelier bouwen met een ‘visschershoekje’ en een Oudhollands venster. Talloze figuren hebben geposeerd voor dat venster. Dit resulteerde in portretten en interieurs met prachtige licht-donkereffecten, zoals ook op deze ets uit 1873 te zien is. Typerend voor het oeuvre van Jozef Israëls, bevinden etsen met dezelfde voorstelling zich in onder meer het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum Amsterdam.
nl_NL

Heeft u belangstelling voor dit kunstwerk?

U kunt geheel vrijblijvend contact met ons opnemen via het contactformulier. Babette vertelt u graag meer over het object en de kunstenaar.

Vanzelfsprekend laat zij het werk ook graag in uw woon- of werkomgeving aan u zien.

Uiteraard kunt u ook telefonisch contact met ons opnemen:
+31 (0)6 12 51 41 98